Hordalandspolitikerne og deres bruk av sosiale medier

Å se på polikernes websider gir masse lærdom i hva som fungerer bra og hva man godt kan passe seg for. Jeg fikk en flott anledning til å gå gjennom hordalandspolitikernes framstøt i sosiale medier for noen uker siden da Fredrik Mandal, en BT-journalist, sendte meg en liste over alle deres blogger, Twitter-kontoer og Facebookvegger og spurte hva jeg syns. Han spurte noen andre også, og artikkelen sto på trykk i BT i går. Men det er jo selvfølgelig mye mer å si om politikernes bruk av sosiale medier enn det lille det var plass til i avisen. Her er en liten gjennomgang.

Filip Rygg er aktiv i flere kanaler og er tydelig bevisst på å være tilstede i det offentlige rom samtidig som han skjermer privatlivet og familien. Men konen har åpen Facebook med masse privat, antagelig uten å mene det. (Minner om konen til spionsjefen som la ut feriebilder og pjatt om venner og hvor folk var helt åpent – skjønt hvor farlig er det egentlig?) Det er også interessant å se hvordan Rygg svarer på kritiske kommentarer som postes til veggen hans. Hvordan takler man sånt på best mulig måte?

Hvordan takler man best kritiske spørsmål?

Audun Lysbakken er fullstendig proff, og har veldig ryddige forhold, med bra design på bloggen og velintegrerte tweets osv. Han er nøye på å holde seg fullstendig til sak – se f.eks. posten han skrev da han nylig ble far. Erna Solberg er også dyktig. Hun bloggersaklig og relativt ofte. Hun har en Facebook side, ikke en profil – altså en profesjonell side som hun holder adskilt fra en evt privat Facebookside (som jeg ikke aner om hun har, den er i så fall godt skjult).

Andre har et mer eller mindre ugjennomtenkt forhold til sosiale medier. Harald Victor Hove, som er byråd for kultur,kirke,idrett og eierskap,  hadde inntil nylig en helt åpen Facebookside som opplagt ikke var tenkt som offentlig. Han er på Twitter og, og her er det ingenting pinlig, men heller ingenting særlig smart.

Hilde Magnusson Lydvo, som er stortingsrepresentant for Ap fra Hordaland, har et festbilde som profilbilde på Facebook. Det er ikke akkurat noe å lage skandale for, men er det en lur måte å fremstå på for en politiker? (Det kan vi jo diskutere: kanskje vi i dagens reality-kultur foretrekker en politiker som er litt livat og tydeligvis nyter storslåtte selskap – kanskje lysekronene på bildet henger på slottet?)

Karin Woldseth (FrP) er også stortingsrepresentant, og bruker sosiale medier ivrig, og er vel den av hordalandspolitikerne som bruker det mest privat. Hun har en blogg om politikk som hun har kalt Fra dag til dag på Stortinget, hvor hun er helt saklig og holder seg til politikk. Men hun lenker også til «Karin helt privat«, hvor hun skriver om planlegging av datterens bryllup som skal holdes til neste år og om håndarbeid. Dette reiser andre spørsmål – det er ikke akkurat proff og glatt kommunikasjonsbyrå-anbefalt branding, men politikere har vel også rett til å være privatpersoner – og det å blogge om bryllupsforberedelser og strikking er faktisk en viktig del av manges hverdag i dag. I tillegg viser de bevisst åpne privatsidene at politikeren også er et helt menneske.

Gina Barstad (SV) er 23 år og fastmøtende vara på Stortinget. Hun var tydeligvis svært tilstede i sosiale medier i vår, men har forsvunnet fra april. Hun hadde en Facebook gruppe styrt av andre for å få henne inn på Tinget – en litt annen vri.

Det er også verdt å se på Jens Stoltenbergs bruk av sosiale medier.

Til diskusjon:

• Følger du med på noen politikere i sosiale medier?
  • Det har et enormt demokratisk potensiale at du eller jeg kan spørre statsministeren eller Byrådet for barnehage og skole et spørsmål i offentlighet og få svar. Er dette bare mulig fordi Norge er et lite land? Fordi vi er helt i startfasen av sosiale medier?
  • Skaper sosiale medier et økt fokus på person i stedet for sak og parti?

Skriv gjerne en bloggpost om noe innenfor dette temaet – husk at du trenger minst ti poster til mappen din.

Man speaking into a megaphone.

Bilde: "Megaphone" av Jonas Boni. http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/