Hvordan bruke Creative commons-lisensierte bilder lovlig

De forskjellige typene Creative Commons-lisenser.

Lisens-typer

Bilder fungerer bra på nett, både som illustrasjon og blikkfang. Du kan enten bruke bilder du har tatt selv, eller bilder du kjøper rettigheter til å bruke (f.eks. fra iStockPhoto – fotografier i passe format til web-bruk koster gjerne rundt $6, og da kan du bruke dem så mye du vil) eller du kan bruke bilder som er tilgjengelig med Creative Commons (CC) lisens. Disse bildene kan du bruke gratis under visse forutsetninger: f.eks. må du alltid oppgi fotografens navn, og lenke til kilde (hvor du har funnet bilde) og til lisensen. Noen av lisensene krever at du ikke gjør endringer på bildet, eller at du ikke bruker det til kommersielle formål.

Virrvarr har skrevet en god og kortfattet forklaring på opphavsrett og Creative Commons. Her forklarer hun også hvordan man skal bruke CC bilder riktig – altså uten å stjele dem. Husk: når du bruker CC-bilder skal du alltid oppgi navnet til opphavsmannen eller -kvinnen!

Flickr er et godt sted å finne bilder med CC-lisens. Du kan søke i hver enkelt lisenstype direkte hos Flickr, eller bruke en tjeneste som FlickrCC, som legger opp søket på en måte du kanskje finner mer intuitiv.

Du kan også lese mer på de norske sidene til Creative Commons, eller på de internasjonale sidene.

Om forfatteren

Jill Walker Rettberg er professor i digital kultur på Universitetet i Bergen. Hun forsker på hvordan vi forteller historier på nettet, i sosiale medier og på andre måter, og har blogget på jill/txt siden oktober 2000. Du finner henne også på Twitter som @jilltxt.